Een coatingsysteem is als ‘de ketting die zo sterk is als de zwakste schakel’. Beoordeel alle schakels en laat u hierbij adviseren door onze accountmanagers of procestechnologen. Een duurzaam coatingsysteem moet voldoen aan de levensduurverwachtingen van de klant qua corrosiewering en de uiterlijke kenmerken. Daarom zijn de volgende 7 schakels van groot belang en onmisbaar voor een duurzaam coatingsysteem.

1. Omgeving en gebruik

In welke omgeving het produkt wordt gebruikt, is bepalend voor het coatingsysteem. Is het een binnen of buiten toepassing? Welke belastingen kunnen worden verwacht ten aanzien van vocht, zouten en andere mogelijke stoffen? Aan welk klimaat wordt het produkt blootgesteld? Als hulpmiddel staat achterin deze brochure de klimatologische kaart.

2. Materiaal en constructie

Een goed coatingsysteem ontstaat al op de tekentafel. Welk materiaal wordt gekozen? Hoe wordt het gesneden op de lasermachine met of zonder stikstof? Hoe worden de kanten afgebraamd om scherpe randen te vermijden? Hoe worden de delen aan elkaar gelast, wel of geen kettinglas? De gladheid van het basismateriaal bepaalt het uiterlijk van de uiteindelijke coating. Specifieke informatie kunt u vinden op onze website onder “aanlevervoorwaarden van Kamp Coating”.

3. Voorbehandeling

De voorbehandeling wordt vaak onderschat. Een goede reiniging en het aanbrengen van de juiste conversielaag is van uitermate groot belang. Afhankelijk van de toepassing, is alleen ontvetten vaak niet genoeg. Daarom hebben wij op onze lijnen beitsbaden geïnstalleerd zodat ook de eventuele aanwezige laserhuiden, verontreinigingen van laswerkzaamheden en overige oxiden worden verwijderd. Wanneer dit niet afdoende is kan er worden gestraald met onze straalmachine. Alleen op deze wijze zal een optimale reiniging en hechting kunnen worden gewaarborgd.

4. Laktype

De toepassing bepaalt de keuze van het type poederlak. Elk type poederlak heeft zijn eigen specifieke eigenschappen zoals: UV-bestendig, super durable, anti graffiti, sublimatie, hittebestendig, vervormbaar, antislip, antibacterieel, thermoplastisch, ultra thin. Ook Qualicoat, GSB of BS labels zijn mogelijk. Uiteraard in alle RAL kleuren, glansgraden, structuur, metallics, meteoor, hamerslag etc. etc.

5. Aantal laklagen

Afhankelijk van de toepassing kan gekozen worden voor meerdere lagen poederlak al dan niet in combinatie met KTL. Per definitie hebben produkten gecoat met meerlaags systemen een langere levensduurverwachting. Specifieke informatie kunt u in deze brochure vinden bij de procesbeschrijvingen.

6. Passend coatingbestek

Op basis van de gewenste eigenschappen en gemaakte keuzes wordt een passend coatingbestek gekozen. Voor elk basismateriaal is er een scala aan mogelijkheden beschikbaar afhankelijk van de toepassing en levensduurverwachting. Op pagina 8 t/m 15 vindt u de coatingbestekken.

7. Reiniging en onderhoud

Om uw produkt lang mee te laten gaan is het reinigen en onderhouden van de coating een vereiste. Tijdens de gebruiksfase moeten er adequate reinigings- en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd met de juiste frequentie. Op pagina 16 en 17 van deze brochure staan de reinigingsvoorschriften.

 

  • Een duurzaam coatingsysteem